«На жаль, її не так багато»: експерт розкрив правду про те, яку річкову рибу продають в Україні

Він зазначив, що нам бракує власної рибної продукції.

На вартість риби впливають різноманітні фактори / фото УНІАН

В супермаркетах та на ринках українська риба представлена переважно річковими видами. Цю інформацію повідомив керівник Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів Дмитро Загуменний.

"Ми маємо підприємства, які продовжують свою роботу. Деякі займаються промислом, зокрема на водоймах, в той час як інші займаються аквакультурою, вирощуючи рибу в контрольованих умовах. Ці компанії активно функціонують. Здебільшого річкова риба, яку ми бачимо на прилавках, має українське походження. Втім, її кількість залишає бажати кращого", — розповів він в ефірі Українського Радіо.

Він підкреслив, що на формування ціни рибної продукції впливають численні фактори.

"Слід усвідомлювати, що зростають витрати на корми, оренду, заробітну плату, витрати на електроенергію, логістику та інші складові. На жаль, все це поступово підвищується. Це впливає на ціну, тому ми можемо спостерігати за зростанням вартості. Однак це зростання в принципі є порівнянним з іншими ключовими продуктами харчування, тому різкі стрибки тут не спостерігаються", — додав Загуменний.

Він також констатував, що ми не забезпечені власною рибною продукцією в належному обсязі:

"По-перше, внаслідок війни ми втратили можливості промислу в Азовському та Чорному морях. Це майже вдвічі зменшило обсяги пропозиції і можливості рибної промисловості. До війни ми могли отримувати близько 90 тисяч тонн рибної продукції, проте за останні три роки ця цифра становить лише приблизно 35 тисяч тонн. Це замало. Для порівняння, ми імпортуємо близько 350 тисяч тонн риби на рік, що в десять разів більше. Це свідчить про потреби українців у споживанні рибної продукції".

Ціни на продукти в Україні

Виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко повідомив, що в Україні відзначається зростання цін на м’ясо птиці.

"З початку року ціни на м’ясо птиці зросли на 7%, а в порівнянні з квітнем минулого року — на 11,5%. Незважаючи на стрімке зростання собівартості, виробники намагалися стримувати ціни за рахунок власних резервів і зменшення прибутків, але врешті-решт були змушені поступово підвищувати ціни для компенсації минулих збитків", — зауважив фахівець.

За словами Карпенка, до збільшення собівартості продукції птахівництва призвело, перш за все, підвищення цін на зернові та продукти переробки олійних культур, які зросли протягом року на 30-50%.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини та Події в Україні та світу news1.pp.ua
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: